Web design

Jag och datorer – grafik – hemsidor

web_adress

Mitt intresse för elektronik och radio kommunikations teknik har funnits länge och steget från det vidare till datorer-IT var ganska naturligt och påbörjades redan på tidiga 90 talet men tog fart på allvar i börja av 2000 efter fördjupande utbildningar inom IT kunskaper och skapande av hemsidor och grafik, dessa nyttiga kunskaper i kombination med flera års erfarenheter i data-teknik har bidragit till en trygg grund för en utvecklande och givande fritidsintresse där man lär sig hela tiden nåt nytt och nya utmaningar avlöst varandra.
och jag har möjlighet att hjälpa andra med problem lösning och ge vägledning och tips inom mitt intresse område..

 

 

Här nedanför följer lite matnyttiga tips kring hemsida projekt.

Tips: Vad är syftet

arix.se tips om hemsidor

När man börjar skissa och planera på en hemsida är det bra att ställa sig frågor, Vad finns det för mål med hemsidan som ska byggas..? Vad ska hemsidan handla om, är målet att få ut information om er verksamhet, produkt..? eller det kanske ska vara en privat enkel familj sida eller kanske blogg..? Ibland kan dagens sociala medier erbjuda många smidiga lösningar för både privat personer, föreningar och andra verksamheter.. När ni ska skapa dessa sidor så rekommenderar jag att om ni har möjligt, ta vägledning av kunniga personer inom området det kommer ni att tjäna på i längden.

Tips: Gratis är bra.. eller inte

gratis

 

 

Det finns en hel uppsjö av gratis webplats alternativ som  kan mycket väl fungera för en del användare - Gratis webplatser har dock sina begränsat med både support, utrymme, verktyg,  samt att dessa är ofta reklam finansierade med gott om pop-up rutor eller annan typ av reklam "godis" på sidan som kan upplevas som väldigt störande och som kan bidrar till oseriöst intryck av din sida, Gratis webplatser har man ingen möjlighet till egen domän men går ofta att köpa till,  Sen finns ofta ett alternativ till att skapa sin hemsidan och det är via  internetleverantören som man använder hemma, dessa erbjuder vanligtvis ett begränsad mindre web platsutrymme inbakad i abonnemanget, hemsida adressen kan dock ibland blir riktigt invecklad och utrymmet mycket litet.. Personligen tycker jag att detta är en mindre bra lösning och rekommenderas inte,  Tänk genom syftet med din sida.

 

Tips: Att välja rätt webbhotell och domän

 

wehotel1Här finns en del man bör tänka på, för att kunna publicera och göra sin hemsida synligt på internet behöver man införskaffa sig ett web-utrymme där sidan ska placeras. vanligtvis sker detta på en s k webhotell, Konkurrensen mellan Web-hotell företagen är sten hård, Var uppmärksam på val av webbhotell, det kan bli dyrt, fråga råd av någon som sysslar med webbdesign .

Du har säkert set reklam på internet som erbjuder enkla sätt att publicera sin hemsida för riktigt låg kostnad. det kan låta bra men var vaksam på vad man köper för tjänster, vad ingår..?  rent tekniskt, support, säkerhet och stabilitet på servrar, binder man sig?, ibland förekommer reklam finansiering av webplatsen.

Tänk på att detta är viktigt att hemsidan ska ladda fort och vara online mestadels av tiden.

Välj istället en webhotell som har snabb support, bra tekniska lösningar, hög säkerhet och snabb responstid. Det kan nämligen bli komplicerat att byta mellan leverantörer om du blir missnöjd.

Välj en passande domännamn ( adressen till sidan)

Det kan uppfattas som en enkel uppgift att välja ett domännamn, men riktigt så enkelt är det ju inte.

- Använd gärna ".se" eller ".nu" prefixer i slutet eller ".com" om ni har internationel koppling
- Tänk på att hålla namnet enkelt och kort lätt att komma ihåg

 

 

one_com

Jag personligen använder One.com:s webhotell som är en av europas största webhotell, den har visat sig vara både billiga och pålitliga - under alla dom åren jag använt deras tjänster, några till som jag testat är Loopia, Crystone funkat också bra men oftast dyrare och något sparsammare med tjänsterna, finns givetvis även andra bra alternativ på marknaden. hör gärna runt innan du gör dit val..

Det mest förekommande lösningen är att man köper ett paket som innehåller din blivande side adress (domän) som startar med "www" och slutar med ".se" ". com" eller ".net" o s v (däremellan hamnar det önskade namnet på sidan).

Dessa webhotell platser kan köpas direkt via nätet och är inte speciellt dyra och lämpar sig utmärkt även för privat personer

Tips: Att anlita webbyrå

 

arix_webdesign1

Webbyråer är företag med fokus på webbutveckling hemside tillverkning, uppdatering och har koll på alla nya trender vad gäller funktion och webbdesign på nätet. De känner till de senaste knepen.. kan vara en bra lösning men prislappen är där efter.. Det förekommer tyvärr mera eller mindre seriösa telefon försäljare med lockande tekniskt obegripliga förslag, En del web-byråer vill binda till sig kunden med olika krångliga avtal med dyra månads kostnader som resultat, tyvärr är inte detta helt ovanligt förekommande fenomen har jag hört bland mina vänner som driver företag, Tyvärr blir stressade småföretagare en grupp som ofta blir lätta "offer" som har varken tid eller ork och intresse att hålla på med hemsidor eller datorer, Så varning här

Ibland kan det vara både lärorikt och lönsamt att höra runt bland oss frilansande webbdesigners - dator entusiaster som har hemside snickeri och grafik som hobby. Ofta få man mera personlig och opartisk rådgivning och man gör samtidigt någons fritids intresse att bli meningsfullt och givande.. eller så kan man helt enkelt göra jobbet själv..

Nu bör det tilläggas att de givetvis finns många riktigt bra seriösa webbyråer och webb-design företag också, Men man bör vara på sin vakt, så som inom alla andra branscher..

 

 

 

Google1

 

Till sist - Google och Söktjäster

Det förekommer telefonförsäljare som erbjuder s k Google-indexeringar och SEO tjänster kryddat med krångliga formulering.. Se upp för dessa!, det kan bli riktigt dyrt till ingen nytta..

 

Om du vill komma i kontakt med aRix.se  klicka här  och fyll in formulären 
Lycka till med hemsidan - Ari Koistinen - aRix.se  webb-design